Pieniä vinkkejä kuuntelijalle

Jokapäiväistä, helppoa, yksinkertaista. Kaikkihan nyt kuunnella osaa! Kuunteleminen on osa päivittäistä kanssakäymistä ja vuorovaikuttamista kotona, töissä ja harrastuksissa. Kuuntelun hetket tulevat ja menevät muun elämisen lomassa. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, minkälainen kuuntelija itseasiassa olet? Millaiset ovat sinun kuunteluntaitosi?
- Kuuntelet (keskeyttääksesi): kuuntelet kyllä mutta keskeytät jatkuvasti kyselemällä oleellisia ja epäoleellisia asioita toisen kertomuksesta.
- Kuuntelet (omista lähtökohdista käsin): kuuntelet toisen kertomasta aina pätkän ja alat sitten kertoa omaa kokemusta aiheesta. Kun toinen jatkaa puhumista, mietit koko ajan omaa vastaavaa kokemustasi.
- Kuuntelet (neuvoen): annat jatkuvasti mielestäsi oivallisia neuvoja toisen puhuessa.
- Kuuntelet (tavallaan): olet paikalla mutta katselet muualle, saatat haukotella ja pahimmassa tapauksessa kaivat kännykän käteesi kesken toisen kertomuksen.
- Kuuntelet (läsnä olevasti): katsot puhujaa, kehosi on levollinen, olet läsnä juuri siinä hetkessä puhujalle. Annat tilaa ja varmistat tarvittaessa, oletko ymmärtänyt oikein. Olet aidosti kiinnostunut.
Meillä kaikilla on päivän mittaan erilaisia hetkiä, vireystiloja ja mahdollisuuksia kuuntelemiselle. Joskus ajatus harhailee jo seuraavissa asioissa, vaikka haluaisitkin olla läsnä puhujalle. Joskus uppoudut kuuntelun hetkeen niin, että myöhästyt niistä seuraavista asioista. Välillä taas puhelimen pirinä tulee ulkopuolelta ja vaatii vastaamaan. "Kompastuskiviä" läsnäolevalle kuuntelemiselle on monia ja usein ihminen myös itse toimii kompastuskivenä. Vaikka kompastuskivet ovat inhimillisiä, voivat ne ratkaisevalla tavalla tulla esteeksi yhteydelle ihmiseen. Siksi niitä kannattaa välttää ja panostaa kohdan 5 taitoihin.
Kun tunnistaa omat kompastuskivensä, niistä tulee tietoiseksi ja osaa ehkä seuraavan kerran pysäyttää itsensä ennen kuin kompastuu. Kun toinen puhuu ja kertoo itselleen tärkeää asiaa, pystyt nielaisemaan sen hyvän kommenttisi tai neuvosi, ja annat toiselle tilan ja rauhan jatkaa kokemuksensa kertomista. Saatat oppia puhujasta paljon enemmän, kun huomiosi on 100% hänessä ja vain hänessä. Opit myös keskittymisen taitoa tässä hektisessä ajassa jota elämme. Ja kun jokin force majour keskeyttää kohtaamisen, voit aina sanoa puhujalle: "haluan todella kuulla sun kokemuksesi, voidaanko tavata pian ja jatkaa siitä mihin jäätiin?"
Korvat höröllä ja aktiivisesti kuunnellen:
Anni Arola, Hyvä meininki- kouluttaja ja toiminnanjohtaja