Perheyrityksen kahvipöytätunnelma työhyvinvoinnin mittarina?

Kello tikittää kahvihuoneen seinällä äänekkäästi. Ilmassa on painuneen kahvin ja teräksen sekoittuneet tuoksut. Kello on 14.00 - kahvitunnin aika. Ei yhtään ennen eikä yhtään jälkeen, vaan tasan klo 14.00. Niin on aina ollut ja taitaa tulla aina olemaankin.
Seinällä riippuu kehyksissä kunniakirja yritykselle, joka on toiminut jo vuodesta 1927. "Isältä pojalle jo monessa sukupolvessa." Etäällä radiosta kuuluu klo 14 uutiset ja sää. Kahvipöydän ääreen kokoontuu joka arkipäivä yrittäjä itse, yrittäjän puoliso sihteerin roolissa sekä yrityksen työntekijöitä, joista osa on sukua. Joskus pöydässä saattaa istua myös lapsia, naapureita ja asiakkaita. Joskus tunnelma on leppoisa, joskus kiusallinen.
Tämä kuvaus on esimerkki 90-luvulta perheyritysten maailmasta, johon myös 2020-luvun perheyritysten voi olla osittain helppo samaistua. On isältä pojalle periytynyttä työyhteisö- ja johtamiskulttuuria omine vivahteineen; puheeksi ottamisen haasteita ja palautteen antamisen vaikeutta. Noita kiusallisia hetkiä kahvipöydässä. Arvoja ja toimintatapoja, joita halutaan jatkaa seuraaviakin vuosikymmeniä. Rutiineja – toimivia ja toimimattomia, sekä prosesseja, joiden kehittäminen tuntuu näköalattomalta. Yrittäjän halua myös kannustaa työntekijöitään kehittymään, mutta ajatukset ja tarpeet eivät aina kohtaa. Perheyritysten ilmapiirissä voi sinkoilla monen tasoisia tunteita ja tunnelmia: erilaiset ajatukset, arvot, valinnat elämästä, työstä ja maailman menosta. Miten tämä kaikki voi vaikuttaa työilmapiiriin?
Jokaisella työpaikalla on omat haasteensa ja kehittymiskohtansa mutta perheyritys konseptina on aivan erityinen työpaikan kulttuurin ja ilmapiirin luomiselle. Voi olla sanatonta ja pinnan alla olevaa, jopa pyhää, perinnetietoa.
Mitä muuta perheyrittäjyys on?
Parhaimmillaan se voi olla lämminhenkistä kohtaamista ja perheen laajentumista työntekijöiden kautta yhdeksi suureksi perheeksi, jossa kohdataan, kuullaan ja nähdään kaikki osapuolet aidosti inhimillisinä ihmisinä. Perheyrittäjyys voi olla keveyttä, iloa, joustavuutta, intohimojen toteuttamista ja sitä, että kaikki osalliset pääsevät työskentelemään omista vahvuuksistaan ja mielenkiinnon painopisteistä käsin. Parhaimmillaan palautteen antaminenkin on toista kunnioittavaa ja työtä eteenpäin vievää.
Mitä kokemuksia sinulla on? Oletko parhaillaan osa perheyritystä? Kaipaako yrityksenne työilmapiiri kohennusta? Jos vastasit kyllä, niin tukea yritysten työilmapiirin sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen on saatavilla.
Tutustu Hyvä meininki- koulutukseen ja ota yhteyttä kouluttajiin.
Iloa, valoa ja keveyttä työyhteisöösi lisäämässä,
Terhi Törmänen, Hyvä meininki-kouluttaja