Kohtaava vuorovaikutus

07.03.2025

Kohtaaminen ja kohdatuksi tuleminen ovat merkittävä osa ihmisyyttä. Meillä jokaisella on tarve nähdyksi ja kuulluksi tulemiseen, tarve yhteyteen, tarve läheisyyteen. Me kaipaamme aitoa kohtaamista sekä huomatuksi ja kuulluksi tulemista vuorovaikutustilanteissa.

Hyvään kohtaamiseen kuuluvia asioita ovat läsnäolo, aito kiinnostus, katsekontakti, toisen kunnioittaminen, tila tarpeille ja tunteille sekä toisen kuulemiselle. Hyvä kohtaaminen on sallivaa, uteliasta ja lempeää. Siinä on läsnä positiivinen kiinnostus toisesta ihmisestä, hänen ajatuksistaan, tunteistaan ja kokemuksestaan.

Tämän kaltainen kohtaaminen on mahdollista vain ilmapiirissä, jossa ovat läsnä kunnioitus, luottamus ja turvallisuuden tunne. Hyvässä kohtaamisessa me lähtökohtaisesti oletamme hyvää toisesta ja haluamme auttaa, olla läsnä ja kuunnella. Pysähdymme toisen ihmisen äärelle, virittäydymme hänen taajuudelleen kuulemaan, näkemään ja kohtaamaan. Ei luullen, olettaen ja tietäen, vaan avoimena ja kiinnostuneena, "ei tietämisen" tilassa ollen.

Kohtaaminen ja onnellisuushormonit

Turvallisissa, hyväntahtoisissa ja kohtaavissa vuorovaikutustilanteissa erittyy mielihyvähormoneita. Tällöin kohtaamisen jälkeen jää innostunut, onnellinen ja merkityksellinen olo. Siihen, että hormoneita alkaa erittyä, riittää jo katsekontakti ja kosketusetäisyys.

Serotoniinia vapautuu, kun tunnemme olevamme merkittäviä, arvostettua ja tärkeitä. Tämä on tärkeä hormoni työelämässä ja johtajuudessa. Se lisää uskollisuutta ja johtajan seuraamista. Serotoniinin erittymisen ollessa vähäistä tunnemme yksinäisyyden ja masentuneisuuden tunteita.

Oksitosiini auttaa sosiaalisten tilanteiden hallitsemisessa, vähentää ahdistusta, auttaa stressin sietämisessä ja edistää luottamuksen syntymistä yksilöiden välille. Se on ystävyyden ja hyvän tahdon hormoni ja synnyttää läheisyyttä, luottamusta ja terveitä ihmissuhteita. Oksitosiini liittää meidät muihin ihmisiin ja sen on osoitettu lisäävän myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan. Positiivinen sosiaalinen vuorovaikutus on yleensä paras tapa lisätä oksitosiinin tuotantoa. Esimerkiksi yhdessä työskentely muiden kanssa, tunteiden jakaminen, täyden huomion tarjoaminen toista kuunnellen, lempeä katsekontakti, hymy ja pitkät halaukset lisäävät oksitosiinin tuotantoa.

Dopamiini taas saa aikaan motivoituneen ja onnistuneen olotilan, kun tekee itselleen jotakin tärkeää tai palkitsevaa. Se motivoi meitä tavoittelemaan tarpeitamme ja päämääriämme.

Vuorovaikutus ja kohtaamisen taidot ovat siis asia, joka kannattaa ottaa huomioon myös työpaikalla, sillä niillä on merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin- jo ihan ihmisen biologiaankin perustuen.

Kohtaamattomuus

Kohtaamattomuus voi johtaa yksinäisyyden, merkityksettömyyden, ulkopuolisuuden, turvattomuuden ja jopa syrjäytymisen ja kiusaamiseen kokemuksiin. Pienet kohtaamattomuuden hetket kasautuvat helposti ja niiden seuraukset voivat työelämässä olla vakavia: työuupumusta ja sitoutumisen puutetta.

Jos työpäivästä puuttuu täysin (tai on hyvin vähäisellä huomiolla) turvan tila, kuormitumme, väsymme ja uuvumme. Joka kerta, kun työntekijän ääni jää kuulematta tai mielipide sivuutetaan, syntyy tunne merkityksettömyydestä, joka taas laskee työntekijän motivaatiota.

Työyhteisössä on hyvä olla aikaa aktiiviselle tekemiselle, mutta myös olemiselle, keskustelulle ja yhteydelle. Tarvitsemme yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vuorovaikutusta. Yhteenkuuluvuus on yksi meidän psykologisista perustarpeistamme, joka on viisasta ottaa myös työyhteisöissä huomioon. Ymmärtämällä ja kuulemalla toistemme kokemukset, ajatukset ja tunteet sekä olemalla myötätuntoisia, tulemme kohdatuiksi. Kasvatamme siten myös osallisuuden, yhteenkuuluvuuden ja turvan tunnetta. Nämä mahdollistavat vahvan luottamuksen ja psykologisesti turvallisen ilmapiirin rakentumisen.

Kohtaaminen on enemmän kuin tervehdys – se on toisen kuuntelemista ja arvostamista. Se on kykyä nähdä ihmiset ihmisinä, ei vain resursseina. Kohtaaminen voi olla myös lempeä tai iloinen katse ja hymy. Aidon kohtaamisen myötä hitsaannumme tiimeiksi ja "me- henki" lisääntyy.  Käsittelemme myös rakentavasti konflikteja, mahdollistamme yhdessä ajattelun, uusien näkökulmien syntymisen ja oppimisen.

Arvostava vuorovaikutus on siis muutakin kuin inhimillinen teko – se luo pohjan työntekijöiden hyvinvoinnille ja organisaation menestykselle.

Kun seuraavan kerran olet vuorovaikutustilanteessa, kokeile ottaa siihen alla olevia asioita mukaan. Uskon, että huomaat eron!

Kunnioita

Kuuntele

Kysy

Kiinnostu

Kannusta

Kohtaa

Kiitä

Vuorovaikutus on kahdensuuntainen tie; sinä vaikutat minuun ja minä sinuun.


Vaikuttavia kohtaamisia toivotellen;

Anna Appelström-Mäenpää